Ketoruokavalio

Miksi aloitin ketogeenisen ruokavalion tammikuussa 2019? Koska:

  • halusin päästä eroon ikuisesta nälästä, joka saattoi vaivata yölläkin, kun heräsin

  • vatsapömppö sen kuin kasvoi pikkuhiljaa

  • energianpuute vaivasi

  • päänsärky kiusasi välillä

  • lempifarkut eivät mahtuneet jalkaan.

Muutaman viikon kokemuksella voin jo sanoa, että neljä ensimmäistä kohtaa ovat toteutuneet, kolmas ei vielä mutta toteutuu varmasti kuluvan kevään aikana! 

Ketoruokavaliosta on vallalla enemmän virheellisiä kuin oikeita käsityksiä. Kyseessä ei ole lihanmässäysruokavalio. Omalla kohdallani liha- ja maitotuotteiden osuus ruokavaliossa pieneni ja kasvisten osuus kasvoi, joten ketoruokavaliota voi hyvällä syyllä sanoa ympäristöteoksi ainakin omalla kohdallani. Syy, miksi liha- ja maitotuotteiden osuus pieneni, on se, että proteiinia syödään hyvin maltillisesti ketoruokavaliolla. Pekonia ja punaista lihaa en syö ollenkaan (paitsi Koskenlaskija savuporoa!) Kovia juustoja käytän, mutta koska ne sisältävät runsaasti tai erittäin runsaasti proteiinia, niiden määrä on hyvin pieni. Syy hillittyyn proteiinimäärään on, että liika proteiini muuttuu elimistössä glukoosiksi, joka saattaa varastoitua kehoon rasvana ja siten lihottaa tai hidastaa tai estää rasvanpolttoa.

Sopeutumiseen hiilihydraateista rasvaan kehon energianlähteenä meni aikaa toista kuukautta mutta vaivannäkö on todellakin kannattanut! Saan syödä hyvää ruokaa riittävästi eikä tarvitse kärsiä nälästä, vointi on tasaisen energinen, päänsärkyä ei enää ole, nukun erittäin hyvin ja lempifarkut mahtuvat piakkoin taas päälle!

 

 

 

 

 

 

 

Ilman pätevää ohjausta en olisi ketoruokavalion aloittamisesta selvinnyt. Ensin kyllä ajattelin aloittaa omin päin mutta onneksi päädyin hankkimaan Keto Kickstart-valmennuksen! Valmennuksesta sain pätevät ja perusteelliset ohjeet ja pääsyn suljettuun Facebook-ryhmään, jonka tukea ei voi kyllin kehua. Ryhmässä on erittäin hyvä ja kannustava henki ja sieltä saa kokeneempien opastusta kaikkiin esiin nouseviin kysymyksiin ketogeenisestä ruokavaliosta. Valmennus ei ole määräaikanen vaan se jää käyttöön loppuelämäksi.

Keto Kickstart-valmennuksen kehittäjää Anni Sirviötä on haastateltu Ylessä. Tässä suora lainaus Annilta sanoja, joista myös selviää, mitä ketoruokavaliolla syödään:

 

"Kun syöt sipsejä, karkkia, limua, energiajuomia, eineksiä, pizzaa ja ranskalaisia, kukaan ei reagoi ruokavalioosi tai valintoihisi millään tavalla. Kun alat syömään runsaasti kasviksia, hyviä sekä elimistölle tärkeitä rasvoja ja maltillisesti laadukkaita proteiinin lähteitä, niin monet sekoavat ja alkavat kritisoimaan valintojasi". Tästä pääset lukemaan haastattelun.

Haluatko sinäkin mukaan ketoruokavalion onnellisten noudattajien joukkoon? Lue lisää täältä (kaupallinen yhteistyö).